Congresul Internațional Educațional al Limbii Coreene organizat la ULIM

Centrul de Cultură și Limbă Coreeană „Se Jong” din cadrul ULIM în parteneriat cu Ambasada Coreei de Sud la Kiev a organizat în perioada 7-9 iunie 2018, Congresul Internațional Educațional al Limbii Coreene.

Lucrările Congresului au inclus ședințe plenare și workshop-uri la care au participat profesori, cercetători, masteranzi și doctoranzi din Coreea de Sud, China, Franța, Ucraina, Rusia și Republica Moldova.

Reprezentanții conducerii ULIM au întâmpint participanții Congresului, urându-le „bun venit”. Astfel, la data de 7 iunie a avut loc prima întrevedere cu oaspeții în cadrul căreia prof. univ, dr. hab. Elena Prus, prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale, conf. univ., dr. Carolina Dodu-Savca, decanul Facultății Litere și Dna Kim Won Sim, directorul Departamentului de Limbi Asiatice din ULIM au menționat aspectele pozitive ale colaborărilor cu Universitățile din Coreea de Sud și China, precum schimburile academice pentru studenți și cadrele didactice, cursurile de predare a limbilor asiatice și organizarea conferințelor, seminarelor și evenimentelor culturale. Totodată, părțile au exprimat dorința de a consolida relațiile existente și de a stabili noi parteneriate în scopul diversificării și îmbunătățirii continue a programelor de studii.

În acest context, la data de 8 iunie 2018 s-a organizat un workshop la care au fost implicați studenții din ULIM și profesorii aflați în vizită. Seminarul a fost orientat spre identificarea metodelor de cercetare literară, spre examinarea eficienței educației elevilor coreeni în cultura duală moldovenească și a perspectivelor limbii coreene în Europa de Est.

În cea de-a doua și cea mai importantă zi a Congresului Internațional Educațional al Limbii Coreene, conducerea ULIM  a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Coreea în Republica Moldova, cu reședința la Kiev, Excelența Sa, Lee Yang Goo. De asemenea, Ambasadorul a fost însoțit de  o delegație din Coreea de Sud, reprezentată de Vicepreședintele Universității Naționale Chonbuk, dna. Myeongsook Yoon.

În cadrul întrevederilor, conf. univ., dr. Alexandru Cauia, prorector pentru Strategie Academică și Programe de Studii, prof. univ., dr. hab. Elena Prus, prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale, Dna Valentina Ciumacenco, directorul Centrului de Cooperare Internațională din cadrul ULIM și Dl Han Ho Jin, directorul Centrului de Cultură și Limbă Coreeană „Se Jong” au evocat rolul regretatului rector Andrei GALBEN în contextul diversificării culturilor în mediul universitar și au declarat că Centrul de Cultură și Limbă Coreeană „Se Jong” este o structură extrem de importantă în cadrul ULIM, fiindcă a făcut posibilă semnarea Memorandumlui dintre ULIM și alte 14 Universități din Coreea de Sud, oferind oportunități majore studenților și profesorilor de a face schimb de experiență în una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii.

De asemenea, reprezentanții conducerii ULIM au adus mulțumiri diplomatului coreean pentru sprijinul acordat și au afirmat că își doresc o relație mai strânsă cu Coreea de Sud, iar pentru îndeplinirea acestei aspirații reprezentanții ULIM au oferit asigurări că limba și cultura coreeană vor fi promovate intens în țara noastră.

La rândul său, Ambasadorul coreean a menționat că se află pentru a 5-a oară la ULIM și a subliniat că relațiile moldo-coreene sunt în ascensiune, fiind bazate pe cooperare bilaterală, iar ULIM este instituția privată de învățământ superior care prin longevitatea și varietatea activităților sale poate servi drept model pentru universitățile din spațiul post-sovietic.

Oaspeții au fost invitați să participe la deschiderea oficială a Congresului Internațional Educațional al Limbii Coreene. Astfel, în discursul său, Ambasadorul Republicii Coreea în Ucraina, Lee Yang Goo a relatat despre studiile coreene în lume, despre globalizare și efectele acestui fenomen, iar studenții au fost încurajați să obțină rezultate academice remarcabile și să persevereze asupra dobândirii celor mai bune competențe profesionale.

De asemenea, în cadrul evenimentului au conferențiat și reprezentanții mediului academic din Coreea de Sud, precum: profesorii Kim Jong Chul și Yoon Dae Suk de la Universitatea Națională Seoul, Dl Sang Bum Yoo, directorul Centrului de Educație Coreeană din Ucraina și Dna Myeongsook Yoon, vicepreședinte pentru Cooperare Internațională de la Universitatea Națională Chonbuk. În prezentările lor, oaspeții au abordat teme despre problemele și strategiile utilizate în extinderea educației lingvistice coreene.

Reamintin că Acordul de inițiere a Centrului de Cultură şi Limbă Coreeană „Se Jong”  din cadrul ULIM, a fost semnat la data de 23 septembrie 2008, ca rezultat al relațiilor de parteneriat stabilite între Universitatea Liberă Internațională din Moldova și  Ambasada Coreei de Sud.

La 5 decembrie 2008 a fost inaugurat Centrul de Cultură şi Limbă Coreeană din cadrul ULIM, iar acum pot fi remarcate sălile pentru studii echipate modern, un birou performant, o sală pentru conferinţe, materiale didactice, toate fiind sponsorizate de Ambasada Coreei de Sud și “O.K.F”, din Coreea.

Pe lângă cursurile de limbă și cultură, acest centru coreean desfășoară o vastă și prodigioasă activitate, materializată prin schimburi de mobilitate a studenților și profesorilor cu universități prestigioase din Coreea de Sud, organizare de școli de vară,  dar și cooperări instituționale complexe cum este oferirea de asistență Departamentului Tehnologii Informaționale din RM, invitarea unor experți coreeni de talie mondială pe domeniul IT, taxe, economie, în vederea colaborării academice și consolidării relațiilor dintre RM și Coreea, etc.

Serviciul de Presă, ULIM


13.06.2018