Facultatea Litere din cadrul ULIM a coorganizat evenimentul ”Desantul poetic”, la care au participat poeți din mai multe țări

  În cadrul Festivalului ”Primăvara europeană a poeților” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și susținut de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la data de 4 mai, la ULIM au fost invitați poeți precum: Jozef Starka (Cehia), Mihaela Albu și Ana Pușcașu (România), Dumitru Crudu (Republica Moldova). Prof. univ. dr. hab. Elena Prus, prorector pentru activitate științifică, a relatat despre semnificația acestui festival și despre  misiunea poetului în lumea contemporană: ”Festivalul ”Primăvara europeană a poeților” a devenit un brand prin numele scriitorilor care au participat la diversele ediții, inclusiv la ULM. Ce ar fi viața noastră fără creație, cum am gândi, cum am evolua, cum ne-am simți fără literatură? Cred că ne-am cufunda în cotidian și nu am depăși gândirea prozaică. Literatura întotdeauna ne-a plasat și ne-a dat o altă fundamentare a existenței, a realității și a  realaționării noastre cu lumea.”

  Invitații au  evoluat cu un recital poetic, după care, la insistența studenților, poeții au relatat despre conexiunea dintre poezie și experiențele trăite, despre obstacolele din lumea literară, dar și despre sursele creației și specificul traducerilor poetice. Studenții au recunoscut că exersează și această traducere pretențioasă în cadrul cursului de traducere literară.

    ”Poezia se naște din experiențe inedite pentru că observăm tentația poeților de a include în creațiile lor încărcătura biografică. Deoarece ne deosebim prin  percepții și felul în care simțim, este important să-ți valorizezi experiențele proprii în literatură. Totodată, cel mai important în viață este să-ți urmezi pasiunea și să faci ce îți place”, a subliniat poeta Ana Pușcașu.

   Audiența, compusă din studenți ai facultății Litere, a beneficiat de o lecție sacră de poetică, teorie a literaturii, literatură română și comparată – analize aplicate pe viu de către profesorii universiatari Elena Prus și Ion Manoli textelor declamate. În urma dialogului, tinerii au aflat despre provocările și satisfacțiile întâlnite într-o carieră literară.

   Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” este inclus în agenda culturală europeană şi cuprinde o varietate de acţiuni dedicate poeziei contemporane, iar scopul organizării acestuia este de a promova diversitatea culturală și de a perpetua dialogul literar între țările europene.

                                                                                                                Serviciul de Presă, ULIM


06.05.2018