Număr în creștere a tinerilor dornici de cariere, legate de limba și cultura chineză
Întrunirea fondatorilor Institutului CONFUCIUS ULIM

O delegație a Universității Nord-Vest din China, în frunte cu vicerectorul acesteia, dl Li Wanhong, a vizitat ULIM-ul, la finele anului 2017, pentru a participa la întrunirea generală a fondatorilor Institutului CONFUCIUS, unic în R. Moldova. La întrunire au participat dl Ilian Galben, rector interimar ULIM, dna Ana Guțu, prim-vicerector ULIM, Valentina Ciumacenco, directoarea Centrului Coperare Internațională, dl Vladimir Chirinciuc, vicerector pentru relații internaționale, dna Elena Prus, vicerector pentru cercetare, dl Quan Xiaohui, șeful Secției relații internaționale și dna Sun Mei, șefa Secției administrative a Institutului CONFUCIUS din cadrul Universității Nord-Vest din China.

Institutul CONFUCIUS ULIM, tot mai popular în RM

Directorii Institutului CONFUCIUS ULIM – dnii Wang Yifeng și Radu Plămădeală – au raportat progresele înregistrate la capitolul studierea limbii și culturii Țării Marelui Zid, în R. Moldova și numărul în creștere a tinerilor dornici să aibă o carieră legată de această putere economică mondială.

La ora actuală, profesori ai CONFUCIUS ULIM predau limba și cultura chineză la șapte instituții: ULIM, Liceul Teoretic cu Profil de Arte ”Mihail Berezovschi”, Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale ”Socrate”, Grădinița ”Lăstăraș”, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”ARTICO”, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

Pentru integrarea predării limbii chineze în sistemul național de învățământ al RM, s-au realizat progrese importante în elaborarea curriculumului în corespundere cu rigorile țării-gazdă.

Institutul CONFUCIUS ULIM oferă lecții de limba chineză la Facultatea de Litere, în anii de studii I-III. În plus, există circa 150 de studenți înregistrați, la 13 cursuri extrauniversitare. Numărul total de studenți, înregistrați pentru studierea limbii chineze, atinge cifra de aproape 700 de persoane.

Bursele Institutului CONFUCIUS

 În baza programului “Bursa Institutului CONFUCIUS”, în anul 2017, 12 persoane au solicitat burse de studii în China, dintre care patru au fost acceptate. Totodată, cinci tineri au solicitat burse de studii din partea Guvernului Chinei, dintre care doi au câștigat. În vara anului 2017, zece studenți au plecat, prin intermediul programului „Tabăra de vară”, la Universitatea Pedagogică Nord-Vest, în perioada 1 iulie - 31 iulie, datorită suportului oferit de Sediul General HANBAN și respectiva instituție de învățământ superior din orașul Lanzhou.

 Acolo, tinerii din R. Moldova au învăţat limba chineză, caligrafia, artele marțiale Tai Ji Quan, muzica populară chineză, au vizitat locuri turistice din Provincia Gansu (râul Huanghe, Muzeul Național, Muntele Baitashan), Beijing (orașul Interzis, Marele Zid Chinezesc), Xi’an și alte locuri pitorești. De asemenea, participanții la tabără au avut ocazia de a gusta din bucatele tradiționale chinezești și de a savura bogata cultură a Chinei.

Testul de competență a limbii chineze - HSK și HSKK – este accesibil cursanților, din luna mai a anului 2011. Numărul studenților care în anul 2017 și-au evaluat cunoștințele prin intermediul acestuia este de 36 de persoane, dintre care 83% l-au susținut cu succes.

Ambasada RPC, susținătoare fidelă a tinerilor dornici să cunoască limba și cultura Țării Marelui Zid

Ambasada RPC este un oaspete de onoare permanent la toate evenimentele de promovare a limbii și culturii chineze, organizate de Institutului CONFUCIUS ULIM. În 2017, reprezentanța diplomatică a participat la o serie de manifestări, cu implicarea a circa 3 000 de tineri, inclusiv la spectacolul dedicat Festivalului Primăverii, turneul organizat de către Ministerului Culturii al RPC, la târgul internațional de carte de la Biblioteca Națională pentru Copii.

 Ne referim aici și la concertul de celebrare a celei de-a 25-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și R. Moldova, recepția oficială consacrată Zilei Naționale a RPC și spectacolul de caritate, organizat de Ambasada RPC în RM.

 Evenimentele organizate de Institutului CONFUCIUS ULIM suscită un interes major al mass-media din R. Moldova, precum canalele TV -  CTC și Moldova 1. Grație bunelor relații de colaborare dintre ULIM și Ambasada RPC, reprezentanța diplomatică oferă multe facilități pentru activitatea Institutului CONFUCIUS.

Conducerea ULIM exprimă recunoștință Excelenței Sale Zhang Yinghong, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, pentru sprijinul masiv acordat. Regretatul rector Andrei Galben remarca mereu ajutorul important al diplomatului din Beijing, de care se bucura Institutul CONFUCIUS ULIM, considerându-l, pe bună dreptate, un patriot adevărat al țării sale.

Obiective de dezvoltare a Institutului CONFUCIUS pentru 2017-2020

Finalizarea elaborării și aprobării curriculumului de predare a limbii chineze pentru toate categoriile de cursanți, deschiderea noilor locații de predare la Comrat și Sângerei, instruirea profesorilor locali de limba chineză – sunt obiective importante ale Institutului CONFUCIUS ULIM.

Conducerea Institutului CONFUCIUS ULIM și-a propus obținerea finanțării pentru traducerea unor opere literare din ambele limbi (română și chineză), cu editarea lor ulterioară. Schimburile de studenți, inclusiv cu predarea în limba rusă pentru mai multe specialități, co-diplomarea pentru licență, masterat și doctorat, crearea unui centru moldo-chinez de cercetări sociologice și de comunicare, finalizarea catalogului de plante medicinale din R. Moldovei – sunt alte proiecte ambițioase și prioritate de viitor.

   Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


11.01.2018