Studenții de la ULIM au participat la un atelier de dezbateri dirijat de jurnalistul francez Pierre Archet

La data de 22 mai 2018, în cadrul proiectului MediaLab, Alianța Franceză din Moldova în colaborare cu Facultatea Litere din cadrul ULIM a organizat un atelier de dezbateri cu tema „Jurnalismul în fața provocărilor erei digitale și a fake news-urilor”. La acest atelier au participat interactiv cadrele didactice și studenții de la Litere, Drept și Jurnalism.

Activitatea atelierului a fost condusă de decanul Facultății Litere dr. conf. univ. Carolina Dodu-Savca.

Invitatul din Franța Pierre  Archet, director al săptămânalului de știri localeLe Journal d'Iciși Secretar General al Federației Presei regionale franceze și al Uniunii Presei regionale săptămânale din Franța, în baza experienței sale profesionale, a comunicat studenților despre importanța verificării informațiilor  care apar pe platformele online, a enumerat elementele care constituie crearea și diseminarea știrilor false și a explicat metodele de identificare a surselor credibile. Jurnalistul francez a prezentat exemple internaționale a cazurilor de monopolizare a presei, de fabricare a unor informații neadevărate  sau exagerate și impactul acestora asupra opiniei publice.

În urma pistelor de reflecție lansate de jurnalist, studenții au fost cooptați la analiza mecanismelor de distribuire a știrilor false în mediul online, iar ca modele au servit paginile portalurilor de pe rețelele de socializare.

Totodată, în contextul reglementării difuzării știrilor false, studenții au exprimat ideea ca toți formatorii de opinie care propagă „fake news-uri” să fie sancționați prin lege, așa cum este în practica internațională.

În cadrul proiectului MediaLab, Alianța Franceză din Moldova invită tinerii francofoni din țară să participe la un atelier similar de dezbateri care se va organiza miercuri 23 mai 2018, la ora 17:00, mun. Chișinău, str. Sfatul Țării, 18.

 


23.05.2018